Wat is debiteurenbeheer?

Debiteurenbeheer is het verzamelen van de openstaande kosten van de zogenoemde debiteuren. Een debiteur is iemand die een bedrijf geld verschuldigd is. Debiteurenbeheer is het innen van de openstaande kosten van de debiteur. Er zijn verschillende manieren waarop je debiteurenbeheer kan aanpakken, sommige bedrijven doen dit zelf terwijl andere bedrijven dit liever uitbesteden. Maar hoe komen de openstaande kosten terecht waar ze horen, namelijk bij het bedrijf, vaak wordt er contact gezocht met de debiteur op verschillende manieren. Een aantal voorbeelden hiervan zijn, telefonisch contact, mail contact of soms zelfs via sms of whatsapp. 

 

Hoe belangrijk debiteurenbeheer is voor uw bedrijf

Debiteurenbeheer is erg belangrijk voor ieder bedrijf, dit is namelijk geld wat van het bedrijf is en nodig is om een financieel stabiel bedrijf te hebben. Wanneer de openstaande posten niet bij het bedrijf terechtkomen kan dit veel beteken voor bedrijven. Soms kan dit zelfs leiden tot faillissementen. Om dit te voorkomen is goed debiteurenbeheer the key, dit kan namelijk voorkomen dat er een incassotraject gestart moet worden. 

 

Hoe debiteurenbeheer het incassotraject kan voorkomen

Nu u een goed beeld heeft gekregen over waarom debiteurenbeheer nodig is, wil ik u graag uitleggen hoe een incassotraject voorkomen kan worden door goed debiteurenbeheer. Wanneer u goed debiteurenbeheer toepast, neemt u met regelmaat contact op met de debiteur, zo bent u op de hoogte van wat de status is van deze debiteur. Tijdens deze contactmomenten kunt u disputen behandelen, betalingsregelingen treffen en de voorgevallen problemen oplossen. 

 

Wanneer het incassotraject wordt opgestart zal dit een tijdrovende klus zijn. Ook tijdens het incassotraject wordt er wederom contact gezocht met de debiteur, dit keer wel op een minder vriendelijke toon. Dit komt natuurlijk omdat er meer consequenties aan dit proces verbonden zijn. Ook duurt het zo nog langer om het geld daadwerkelijk te innen. Ook zullen er tijdens het incassotraject extra kosten in rekening worden gebracht voor de debiteur. 

 

Voordelen van debiteurenbeheer

Debiteurenbeheer is erop gericht om met lagere kosten betere en snellere resultaten te boeken, door een externe incassofase te voorkomen. Wanneer u uw debiteur een luisterend oor, een betaaltermijn of een passende oplossing voor hun probleem biedt zult u ervaren dat de portefeuilles sneller worden gesloten, klantrelaties worden behouden en mogelijke incassotrajecten worden voorkomen.