Problematische en consumptieve schulden zijn schulden waar we allemaal wel eens van hebben gehoord, sommige hebben dit misschien zelfs persoonlijk ervaren. Het Centraal Bureau van Statistieken beschikt over een lijst met daarin betreffende geregistreerde problematische en consumptieve schulden. 

De eventuele te verwachten gevolgen van de coronacrisis

De coronacrisis heeft veel gevolgen (gehad) voor de Nederlandse samenleving. Een voorbeeld hiervan is dat er diverse horecabedrijven zijn die door geldproblemen hun deuren hebben moeten sluiten. Daarbij zijn er ook veel mensen die hun baan hebben verloren.

Doordat mensen een langere tijd geen baan hebben, zijn er geen inkomsten. Omdat het huishouden van deze groep niet is ingesteld op het niet krijgen van een inkomen, beginnen er langzaam achterstanden te ontstaan, omdat het betalen van de rekeningen hen moeizaam vergaat. Deze achterstanden worden steeds groter en zorgen uiteindelijk voor problematische schulden. 

Dat de schuldenproblematiek toe neemt heeft serieuze gevolgen. Het begint met een economisch probleem maar zal zich ontwikkelen in een sociaal en maatschappelijk probleem.

Voorspelling

Ondanks de voorspelling waarin de problematische schulden erg stijgen de aankomende jaren, zijn ze juist de afgelopen jaren gedaald. In 2018 waren de schulden 0,5% hoger dan het jaar ervoor. Vanaf 2018 zijn de geregistreerde schulden met zo’n 0,7% gedaald. Het CBS voorspelt dat er in 2022 weer een stijging zal plaatsvinden.  

De toename moet nog beginnen

Wanneer deze schulden opduiken varieert heel erg, sommige zullen in 2020 al in de financiële problemen komen en bij een ander kan het nog zomaar zeven jaar duren. 

Ondanks dat de problematische en consumptieve schulden momenteel nog op een erg laag niveau liggen, zullen deze in de toekomst naar verwachting flink stijgen. Bij de problematische schulden zal dit in 2022 zoals u kunt terugvinden in de tabel langzaam beginnen, helaas is dit bij de consumptieve schulden niet het geval. Deze zullen snel stijgen en ook veel meer huishoudens treffen.

Conclusie. Met oog op een toekomst waarin schuldproblematiek meer een rol gaat spelen is het voor bedrijven des te belangrijker hun debiteurensaldo onder controle te houden. Door het voeren van goed debiteurenbeheer maakt u uw debiteur duidelijk wat uw verwachtingen zijn en zal er beter betaald worden. Onze ervaring is dat uw debiteuren worden opgevoed en u hier minder werk aan gaat hebben dan wanneer u hier niet dagelijks mee bezig bent.

Bekijk via deze link kunt u bekijken hoe het er in uw omgeving  voor staat met de schuldenproblematiek.