Financiële problemen zijn een bekend begrip voor veel Nederlandse huishoudens. Bijna 7,6 procent van de Nederlandse huishoudens kampt met problematische schulden, en maar 50 procent heeft een reserve potje om tegenvallers op te vangen. Ondanks dat Nederland een welvarend land is, valt er nog genoeg te verbeteren als het op financiële gezondheid aankomt. Maar helaas is dit een stuk makkelijker gezegd dan gedaan.
Taboe
Het onderwerp schulden is nog voor veel Nederlanders een taboe, terwijl iedereen er mee te maken kan krijgen. Financiële problemen komen namelijk voor in alle lagen van de bevolking, maar ondanks dat wordt er nog te weinig over het onderwerp gepraat.
Hoe ontstaan schulden?
Dat verschilt per huishouden, soms kan je schulden al zien aankomen en soms komt het volkomen onverwachts. Mensen kunnen hun baan verliezen, of er komt een familielid te overlijden, maar ook onverwachte ziekte of COVID-19 kan een rol spelen. Steeds vaker ontstaan schulden al op een jongere leeftijd door bijvoorbeeld het lenen van geld voor een studie. Studenten kunnen makkelijk geld lenen bij DUO om zo hun studiekosten te betalen, maar lenen vaak ook onnodig geld om bijvoorbeeld hun drankjes te kunnen betalen tijdens het uitgaan.
Overzichtelijk maken
Om je financiële fitheid te verbeteren moet de drempel om professionele hulpverlening in te schakelen zo laag mogelijk zijn. Soms zijn de schulden zo hoog geworden, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Een goed voorbeeld van zo’n organisatie is Geldfit dit is een organisatie die je helpt meer inzicht te krijgen in je financiën. Geldfit is er niet alleen voor huishoudens maar tegenwoordig ook voor zzp’ers en mkb’ers. Naast dat zulke organisaties je helpen met je financiële situatie, helpen ze ook de taboe-sfeer te verminderen.
Maar hoe doen ze dit dan? Door de nieuwe Europese wetgeving is het mogelijk voor consumenten om hun financiële data met organisaties te delen, zoals bijvoorbeeld een lopende rekening. Door dit inzicht kunnen de organisaties relevante inzichten teruggeven over bijvoorbeeld het uitgavenpatroon of mogelijkheden om te sparen.
Beter vroeg beginnen dan te laat
Heb je de bestaande schulden opgelost? Dan is het belangrijk om niet nog een keer in dezelfde situatie te komen, maar hoe zorg je daarvoor? Het ontstaan van schulden ligt vaak aan het betaalgedrag, door mensen een duurzaam betaalgedrag aan te leren voorkom je dat er nieuwe schulden ontstaan. Jong geleerd is oud gedaan, daarom beginnen sommige basisscholen tegenwoordig al met gastlessen waarin wordt uitgelegd wat een bank is en hoe je spaart voor later.